Bett

HACKAMORE
Hackamore är ett ”bett”, utan bett. Det används på hästar som har problem med munnen t.ex. sår eller tandskador och därför har extra känslig mun. Det krävs mycket erfarenhet för att använda hackamore. Används det inte på rätt sätt kan det skada hästen, det kan till och med bryta av hästens nosben.
PELHAMBETT

Pelhambettet är en slags kombination av kandar och tränsbett. Det är skarpt och används därför bara till hästar som är mycketsvåra att hålla.

KANDARBETT

Kandarbettet består av två bett. Bridongen som är ett tunt, ledat tänsbett med mindre ringar än normalt och   stångbettet som har sidoskänklar och kindkedja. Man har två tyglar att hålla i när man rider med kandar. Kandar verkar kraftigare än tränsbett och skall därför bara användas av erfarna ryttare, med välskolade hästar. Bettet används för högre klasser i dressyr, i tävlingssammanhang brukar det användas från lätt A och uppåt.



GUMMIBETT

Gummibett är bett gjort i gummi istället för metall för att göra bettet mjukare. Nästan alla olika bettyper, finns i gummi.


TREDELATBETT

Det tredelade bettet påminner mycket om det tvådelade men är tredelat. Vissa hästar tycker bättre om det tvådelade, medan andra tycker bättre om det tredelade. Tredelade bett kan passa extra bra till hästar med låg gom, som kan få ont av att leden på det tvådelade bettet går upp i gommen. Tredelade bett finns att välja av flera olika bettyper.



TRÄNSBETT

Tränsbettet är ett tvådelat bett av metall. Det är det vanligaste bettet och det bett som ofta rekommenderas att användas. Problemet med det tvådelade bettet är nötknäckar effekten.



/ Amanda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback