Finfin

Såhär söt var Taiga ikväll! Dem håller en sysselsatt iallafall ../Amanda

 

 

 


Vårkänslor

Två vår tecken ifrån idag, hästar insmorda med lera upp till öronen plus att dem fäller stora högar! Red som sagt Taiga när jag kom hem vi red ut en runda i skogen , hon fick ha sitt röda schabrak och röda benlindor ifrån hööks. Vi skrittade nästan hela rundan men vi kunde klämma in lite trav och galopp ibland där vägarna var tillräckligt mjuka, nu längtar jag tills hovslagaren kommer och skor henne så vi kan komma igång riktigt. Jag tycker det gick bra med tanke på hur lite jag ridit henne nu senaste tiden, hon har slutat lyssna lite på skänklarna så det ska jag träna på nu. Hon har även fått en riktig dålig ovana, hon har börjat slänga sig ut framför bilar ibland. Detta har hänt en gång tidigare och hon gjorde det idag igen, hon har alltid varit trafiksäker det enda hon varit rädd för är traktorer sedan hon blev skrämd av en med snökjedjor och jag flög av. Jag hoppas bara detta är fjanterier och att det försvinner jag ska be mamma köra förbi mig när jag rider så jag kanske kan hitta något knep för att få henne stanna i väg kanten.

Tivo Lee blev borstad nu ikväll, sen gick vi en runda med transportskydden och han var helt ointresserad av dem. Efter det tränade vi på lite basic, flytta för tryck,backa och så vidare. Förut flyttade han sig såfort jag bad honom men nu står han kaxigt kvar och naffsar efter en ibland, hoppas jag får hjälp med hur jag ska göra på söndag. Annars är han väldigt duktig!
Tog tyvärr inga bilder på någon utav dem idag.
/ Amanda

Täcken

Mamma och jag klickade precis hem varsit sånt här vinter täcke med helhals ifrån Hööks !
Verkligen jätte billigt , det blev bara 600 kr för två st täcken . Bästa köpet på väldigt länge :) Jag ska nog spara mitt tills nästa vinter, nu behövs ändå inte så tjocka täcken på våra orakade hästar .






/ Linnea

Nya dojjor!

Usch den här dagen känns verkligen jätte jätte lååång. Jobbat mellan 8-16 , kom precis hem nu ska slänga i mig lite mat och ut ska ut i stallet . Mamma hade redan mockat , så  jag ska borsta Santina och Borina, för klockan sex kommer hovslagaren och Santina ska äntligen få skor igen :) Nu ska ridningen sättas igång riktigt igen ! Underbart.. Santina har ju stått nästan hela vintern , pga skadan hon hade . Så det ska bli riktigt skönt att komma igång nu , och det finns inget bättre än mjuka grusvägar nu på våren . Älskar älskar våår!

Santina gick också som en klocka hela sportlovet, red nog alla dagar utom 3 eller 4. För att ha stått och samlat på sig massa bus hela vintern så har det gått ovanligt bra . Hade ju Ironi med hela lovet , och red honom mån tis ons tors fre, det gick med jätte bra :) Tränade mycke galopp fattningar med honom , och få honom att gå lugnt och fint i galoppen utan att försöka sticka eller stressa, och visst gav det resultat bara på dem gångerna jag red.

Nu ska jag ner och äta och sen ut till hästarna !




Denna bilden älskar jag <3 Och den har Amanda tagit :)

/Linnea

Slutat

Hej! Just nu är jag på väg hem, jag ska äta lite sen sticker jag nog direkt till stallet. Ska skritta Taiga en liten runda tänkte jag , kanske kan ta en galopp i skogen om underlaget är bra. Det tycker jag är det bästa efter vintern, att få trava och galoppera igen på mjuka skogs vägar!/Amanda


Hästaffärer

Här är lite tips på bra hästaffärer med bra utbud!
*sharpman
*hööks
*Cheval
*fåglasång
/ Amanda

Outfit


Dagen

Hej! Var hemma sent ikväll , så åt sen stack jag direkt till stallet. Eftersom Tivo Lee var så duktig med transportskydden igår så blev det bara borstning av honom och Taiga idag. I morgon slutar jag tidigt så om värdet tillåter så tänkte jag rida en sväng. Sitter och försöker knåpra ihop lite tidsinställda inlägg som kommer dyka upp under morgondagen , blir bland annat outfit och lite nyheter. / Amanda



travlopp efter prinsessan Estelle

Hon har inte hunnit leva i många dagar men är redan hertiginna över Östergötland och nu planerar dem också att döpa ett speciellt travlopp efter hennes namn, detta skulle då hållas i Mantorp.  Läs hela nyheten HÄR. / Amanda

Taiga

Söt bild på Taiga! Idag ska jag jaga Veterinären, tror han har semester eller något så får väl ringa distriktarna även fast jag föredrar min gamla veterinär, tivo lee måste ju vaccineras! Idag är det äckligt väder med regn och rusk så blir ingen ridning idag. /Amanda

 


Johanna Grant tävling

Tävling hos johanna grant sponsrad av www.chevalridsport.se , vill ni med tävla? ni hittar tävlingen HÄR !

Nattade

Nu har jag nattat hästarna, Tivo lee och jag gick en liten bit med transportskydden på. Kunde inte hålla mig för skratt de första meterna men sen började han gå mer normalt haha. Måste faktiskt säga att han är väldigt duktig med nya saker, har inte varit problem med någonting. Det är nog bra att jag haft lindor på honom innan så det är ju inte nytt för honom att det sitter saker på benen /Amanda


Panik

Det kommer små snöflingor, är det snö på söndag blir det ingen träning. Panik!!/Amanda


Off

Usch , jag har ingen ork till detta just nu,jag mår bara inte okej . Men jag ska försöka om några dagar .

/Linnea

Läsar fråga


Tips

Detta hel mysiga vinter täcke finns på hööks och kostar nu bara 349 :- , innan låg det på 699:-. Kan säga att det kliar lite i fingrarna men känns onödigt att köpa ett nu när jag inte vet hur mycket Tivo lee växer! Finns bara i storlek 125 och 135 kvar så passa på! / Amanda

Amanda Tipsar


Förberedd?

Kom på mig själv igår med att börja smörja grimman och lägga fram transportskydden, det är ju bara en vecka tills vi ska åka iväg haha! Tivo lee ska få ha transportskydden på sig en stund varje kväll denna veckan så han inte får en chock på söndag. Jag tycker det är så himla roligt att åka iväg med dem, det spelar ingenroll att vi bara ska åka och träna en stund i rundcorallen, jag älskar det! Man har ju en anledning till att putsa allt och jag tycker om att förbereda med nytt spån i transporten, packa hö, borsta och borsta och sen lasta och åka! Ja.. Ni förstår kanske att jag längtar?/ Amanda


Outfit


Träning!

Taiga fick vila idag, Tivo lee tog upp all min energi med hans envishet. Fick hjälp av hon som äger stallet det var väldigt skönt då hon har mer erfarenhet av unghästar. Nu har jag bokat in en träning för Madde nästa helg så ska vi köra honom i rundcorallen, det ska bli riktigt roligt att åka iväg igen. Håller tummarna på att han är en ängel och går in lika snällt i transporten som vanligt!
Dagen outfit:
* blå/rött/vitt hansbo schabrak, köpt på loppis för 100 kr.
* blå benlindor, mins inte vart jag köpte dem.
*blå guldigt pannband. / Amanda



Planer

Godmorgon!
Dagens planer ser ut såhär, hämta hö , rida Taiga och idag är det perfekt väder och Tivo Lee ska få gå ut och gå en runda utan att riskera att blåsa iväg! Börjar med att gå in och äta lite frukost, sen hämtar vi nog hö efter det, och sen blir det full fart i stallet. Klockan 15.30 sitter jag bänkad framför svt 1 och kollar på världcupen i hoppning ifrån Göteborg!
Statistiken går uppåt vilket är jätte roligt! Släng gärna in lite kommentarer på vad vi kan göra bättre och så vidare!
Nu ska jag inte ligga här längre och se dagen försvinna, uppdaterar under dagen! / Amanda



Tummen upp!

I morgon tävlar fjordhästar för första gången på arenan – i en landskamp mot Tyskland, som innefattar dressyr, hoppning och körning!

Dom medverkande fjordingarna, Lusanna och Torps Alex, är utlånade av Ingemar och Elsa Vendelstrand, medlemmar i Svenska Fjordhästsällskapet. De lägger gärna ett varmt ord för Fjordingar:

- En Fjording är en fantasisk allroundhäst! Man kan hoppa upp till 1,10, träna dressyr – och dessutom köra timmer i skogen med en fjording! Dom är robusta i kroppen och har ett stabilt psyke, säger Ingemar Vendelstrand.

- Från början var de en norsk arbetshäst som gick mycket på fjället. De är lättfödda och klarar sig i princip på ingenting!

Laguppställningen i morgon består av de tyngsta namnen inom hästsporten. Det svenska laget kallar sig ”Dream Team” – ett väl valt namn, för lagledare är Sylve Söderstrand, ryttare Malin Baryard och Angelica Augustsson, kusken ingen mindre än Rolf Göran Bengtsson!

Men dom lär få ett hårt motstånd från det tyska laget - ”Stall Beerbaum”. Här är Henrik von Eckermann lagledare och Ludger Beerbaum, Marco Kutscher och Philipp Weishaupt lagmedlemmar!

En sådan laguppställning talar för en mycket gastkramande tävling!


Liten nyhet ifrån Göteborg

Kvällens Kür slutade med att trion från gårdagens dressyrklass hamnade i toppen: Patrik Kittel på Toy Story återigen på förstaplats, britten Richard Davison på Hiscox Artemis blev nummer två och danska Lone Joergensen på FBW de Vito kom på en tredjeplats.

- Jag ville ligga i och rida riktigt bra för att inte göra hemmaplanspubliken besviken, sade den glade vinnaren under prisutdelningen.

Toy Story var däremot inte speciellt förtjust i att vänta in priserna och därför hade Patrik hjälm på sig.

- Jag är lite osäker på honom eftersom han är rätt nervös här på arenan. Dessutom har han lite svårt för att stå still – och säkerheten framför allt!


Outfit



Fint väder

Idag har jag ridit Taiga, hon trodde nog hon skulle dö minst 20 gånger på den lilla rundan vi skrittade. En av sakerna som var fruktansvärt farligt var när vi mötte ett par joggare, dem fick gå förbi för att komma förbi Taiga som dansade runt över hela vägen och frustade. Tänkte gå ut och gå med Tivo lee men struntade i det , kändes som att utmana ödet lite när det blåste halv storm. Invigde mina lite stela skor och fina rosa ridstrumpor. Taiga fick ha ett svart schabrak med silvrig kant. /Amanda


Drömstall

I mitt dröm stall skulle det finnas en spolspilta, stort fett ridhus med massor av hinder, fina stora boxar och breda stallgångar, boxarna ska till viss del bestå av tegel, stora hagar, skrittmaskin, varm sadelkammare med mycket plats och en fin paddock. Ja , det är väl inte för mycket begärt haha? Sen hade jag gärna velat ha en ny fin transport också. / Amanda

Dagens inköp

Nöjd efter dagen i Kalmar, här kommer bilder på sakerna jag köpte. Fruktansvärt dålig bild på Tivo lee men han ville inte riktigt stå still och se glad ut när maten väntade i krubban... Grimman var för stor runt mulen som vanligt, men det gör ju inte så mycket och jag tycker han var fin i den!/Amanda

 

 


Visste du?

Hästfakta:
*I världens äldsta bevarade hästbok, Xenophons, stod det att det bästa underlaget i en box var kullersten. Stenarna masserade hovarnas stråle på ett positivt sätt!

*Hästar har funnits ända sedan dinosaurierna! De är en av världens nu äldsta levande däggdjur.

*Stigbyglarna uppfanns av nomader i Asien, hundratals år innan de började användas i väst.

*Hästen levde från första början i Amerika och vandrade över till Europa för två miljoner år sedan. Kort därefter dog de ut helt i Amerika. Nästa gång en häst galopperade över prärien var på 1500-talet.


/ Amanda

Länk i cheval

Fick en fråga om hur man gör för att få sin länk på Chevals hemsida, det är lätt och alla som skickar in rätt uppgifter får vara med. Skicka ett mejl till [email protected] med kort beskrivning av din blogg plus ett kort som är 140px x 220px. Det är viktigt att måtten på kortet stämmer, har du gjort allt rätt kommer du snart synas på deras hemsida!


Avundsjuk...

Jag måste erkänna att det känns i magen när man läser om alla som är på Göteborh horse show. Jag har aldrig varit där men tycker det vore fruktansvärt roligt att åka dit och shoppa och kolla på alla fina hästar. Fast man skulle väl blivit fattig där uppe. Detta året har även bloggaren Linn olsson dragit ihop en fest för alla hästmänniskor, usch jag skulle vilja vara där... Nästa år får jag nog dra med familjen dit! / Amanda

Kalmar

Godmorgon!
Idag blir det en sväng upp till Kalmar och jag ska till Hööks och kolla lite saker. Detta har jag planerat köpa om dem har det, tycker Hööks i Kalmar har dåligt utbud ibland. / Amanda

Tivo Lee

Här kommer lite blandade bilder på tivo lee.
Bild ifrån en träning som min kusin Sofie tagit.
bild ifrån två veckor sen kanske, släppte dem på ena ängen så dem fick göra av med energi.
Här har han varit min i några veckor.
Här är en bild ifrån när jag var och kollade på honom , bestämde mig från första början, behövde inte kolla på någon annan.
Denna bilden är rätt rolig faktiskt, första ihop släppet och första reaktionen var att ställa sig och kolla åt varsit håll!
Här har han precis landat i sitt nya hem.
/ Amanda

Hiss /Diss

HISS:

* Våren är påväg! Iallafall som det ser ut nu, det töar och här är nästan all snö snart borta. Det enda negativa med det är dem leriga hagarna men det överlever man!
* Ridstrumpor ifrån HV polo som finns på hööks, kostar bara 89 :-. Tycket faktiskt om dem rosa vilket inte är likte mig. Kul att hööks börjat ta in lite andra märken.
DISS:

*Börjes produktbilder på deras hemsida, dem gör verkligen ingen bra reklam för sin annars jätte bra affär. Dem klistrar inte häst på en bakgrund, sen så klistrar dem på ett täcke på hästen. Jag tycker det är väldigt oproffsigt och att man kan ta sig tid att fota ordentliga bilder. Här är ett exempel....

Önskelista

/ Amanda

Datorn fungerar!

Nu fungerar datan igen och jag kan börja skriva lite roligare inlägg! Hiss/diss kommer upp ikväll tänkte även sätta ihop en färgglad outfit så håll utkik! / Amanda

Cheval ridsport

Ni har väl inte missat bloggtipsen som finns på www.chevalridsport.se , där bland annat vår blogg är med. Cheval har fortfarande 30-70% rea , så när ni ändå är där inne och fyndar passa på att kolla in alla bloggar!


Dagens outfit

Idag blev det mörkblått hansbo schabrak med röd och vit kant och mörkblå benlindor. Red med pessoabett för vi red ut och jag misstänkte att hon kunde vara lite pigg vilket jag hade rätt i. Hon ömmade dock mycket för hon går barfota nu men vi red en liten runda i allafall. Tivo Lee borstade jag bara och gosade lite med sen fick dem gå ut i det fina vädret igen och äta middag /Amanda

 


Gos

Gosat lite med Tivo Lee , ridit Taiga och myst i det sköna vår vädret. Dagens outfit kommer upp senare. /Amanda


Santina

Santina

2007-06-21

e: Fredriksbergs Esa (New forest)

u: Arnie ( Varmblod )

Santina är en blandras ponny mellan new forest och varmblod . Hon är maxad D-ponny av den lite grovare typen,fast just nu väldigt omuskald .pga skada tyvärr.. Hon är en positiv och framåt liten tjej som aldrig har något emot att jobba . Henne har jag haft i lite mer en fyra år . Då jag köpte henne som en liten liten bebis :) Det här var verkligen kärlek vid första ögonkastet vill jag lova. Hon är väldigt speciell ,en primadonna som e vädligt stoig . Men vi har en väldigt stark relation ,vi har varit med om rätt mycke saker tillsammans trots henne unga ålder. Jag kan nog säga att hon fortfarande är under "grund utbildningen" , då min tid går lite upp och ner. Men hon har gjort stora framsteg och jag tvivlar inte en sekund på att hon kommer bli en perfekt häst för mig. Jag har löshoppat henne upp till 1 m , och hon är riktigt duktig ,väldigt bra teknik ,och bjuder verkligen på sig själv. Haha hon är väldigt så att hon ska vara med överallt, är man ute står hon vid staketet och tittar o väntar på att hon ska få komma in.




"måste ha"

Detta är saker jag kommit på att jag verkligen "måste ha"! Ett bett till Tivo lee så jag slipper låna Linneas, ett bett till Taiga har dock inte bestämt mig för vilket, grimma..aa det finns nog ingen anledning mer än att Tivo Lee skulle vara fin i den! Och sen benskydden , jag har inte några för tillfället sålde nyss mina så nu behöver jag nya svarta som passar till allting! Det låter som det får bli en runda till hööks i helgen.. / Amanda


Bilder

Undrar ni vem dem fina bilderna i headern är tagna av? Kolla in på hennes hemsida www.tillyhills.se!


Design

Stort tack till Siri som fixat designen, kolla in hennes blogg där hon skriver om hästen Clinton på www.sirieinarsson.blogg.se . Det kommer information om vardera häst så småning om också! Snodde en bild på Siri och clinton , hoppas de är okej :)! (ser ni inte länken så tryck där där det inte står något för att komma till hennes blogg)

 


Dagen idag

Datan vill fortfarande inte starta... Riktigt tråkigt faktiskt. Blev ingen ridning idag det var sånt äckligt väder och is i hela backen upp till stallet, Taiga går barfota nu på vintern och halkar knappt någonting. Jag valde dock att inte ta risken att rida ner för backen så jag borstade dem lite istället. Tivo Lee var inte på humör idag han var lite stirrig i eftermiddags men nu var han hundra gånger värre, kanske beror på vädret. När jag skulle ta in dem stegrade han och bockade så jag satte kedjan över nosen på honom, om han skulle stegra emot mig vilket han gjort en gång tidigare. Han stegrade och då tog det ju emot och gjorde nog lite ont, men sen skärpte han sig. Det gäller att vara tuff mot den när det kommer till såna saker, stegringar är aldrig okej särskilt inte när dem verkligen är riktade emot en människa. Sånt måste man ta ur dem snabbt annars kan det bli farligt. Vi kom iallafall in i stallet utan att någon av oss slagit dit på isgatan och han lugnade ner sig när han väl kom in. / Amanda


Kass uppdatering

Anledningen till den dåliga uppdateringen ifrån min sida är att vår data sagt upp sig, vi försöker fixa den och jag hoppas den ska reda till sig snart. Så det får blir tråkiga inlägg ifrån mobilen så länge. I förgår skrittade jag Taiga barbacka en liten runda bara för att känna hur hon kändes eftersom hon hade ont i magen kvällen innan. Hon var pigg och glad och traskade på bra i skogen. Tivo Lee fick sadel, träns och benlindor på sig sen gick vi en runda. Det gick bra som vanligt när allt väl satt där det skulle, tålamodet finns ju inte riktigt där hos honom än till att så still när man lindar benen. Spänna sadelgjorden är också något som är lite obehagligt men det kommer han bli van vid så småningom. Det är inget roligt väder här idag men tänkte gå upp och borsta lite på dem snart, eventuellt tar Taiga och jag en sväng i skogen . Vår nya design är på gång också och bör komma upp här dem närmsta dagarna, så håll utkik efter den! ( lägger in en bild från i somras, längtar tills det bli lite varmt igen!) / Amanda


Stallet

Hej! Jag tänkte göra som Linnea och visa lite bilder på de stall som jag har mina hästar i! Jag har dem som sagt hos mina kusiner vilket är jätte bra, stallet ligger 50 m från mitt hur och om jag behöver hjälp med något är det bara att fråga dem! Nu är när de bara är mina hästar som står där känns de ibland som mitt eget stall och jag tycker de är kul att ha allt ansvar själv./ Amanda


Röd outfit

Testade mina röda saker på Tivo Lee igår, vad tycker ni? Själv tycker jag det blev dö snyggt ! / Amanda


tidigt tidigt..

Godmorgon!
Idag gav jag hästarna frukost inne, tråkigt regn rusk väder. Så det är skönare för dem att stå inne och äta i lugn och ro :) Idag ska Santina och Ironi ridas , fundera på att putsa mina grejer med. Vi får se vad jag hinner .

Jag glömde ju såklart kameran igår, men det kommer två dåliga mobil bilder istället.



Santina, fast detta är en bild ifrån frörra veckan :)



Och Ironi ifrån gårdagens ridpass :)


/Linnea

Hello Kitty ?



Hmm.. Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om det. Kavajen gillar jag iallafall inte ! Schabraken och huvan ,kan vara ganska sött på en ponny .

Godmorgon :)

Idag släppte jag ut hästarna redan innan klockan 6. Gav dem frukost ute ,nu tänkte jag lägga mig och titta på tv en liten stund. Sen ska jag ut och mocka, och rida Ironi och Santina :) Bilder kommer nog senare :)



En liten Santina :)

Hon äter!

Varit uppe och nattat Taiga , nu åt hon och såg piggare ut !/Amanda


På tal om...

När jag nu tog upp detta om foder och Taigas mage tidigare idag, när dem hade gått in idag total vägrade Taiga all mat . Blir så klart jätte orolig att det ska vara kolik men det kurrar i magen iallafall vilket betyder att tarmarna är igång och jobbar, de är ju positiv iaf. Jag gick en runda med henne och blandade upp en kur med jäst, som jag hoppas hon ätit upp nu. Ska snart upp till stallet igen och se om det blivit bättre annars får jag förbereda mig för en natt med massa promenader. /Amanda


På god väg...

Visst är det en bit kvar, men jag ger fortfarande inte upp om att han kommer växa över ponny måttet!/Amanda


HV polo

Snygg jacka ifrån HV polo som jag hemskt gärna skulle vilja ha!
/Amanda

Vinter Rea

Nu har Chevalridsport vinter rea, passa på att fynda när det är 30-70% !

Foder

Det är inte det allra lättaste att ha en glupsk fjordhäst med dålig mage och en fullblods korsning som kräver mer mat och få det att fungera. Taiga ska egentligen ha så lite kraftfoder som möjligt och så mycket hö som går. För tillfället får dem mycket hö ute på morgonen, en hel bale brukar jag lägga ut. På dagen på dem 5-6 kilo och inne på kvällen får Taiga 3-4 kilo. Tivo Lee får passa på att äta inne då han har fri tillgång till hö. Jag skulle helst vilja ha fri tillgång ute istället men Taiga har väldigt lätt att bli tjock, som dem flesta fjordhästar. Hon har alltid varit känslig i magen och under dem 6 åren jag haft henne har hon haft riktigt ont i magen 2-3 gånger. Jag har testat ge henne musli,betfor och krafft. Musli och betfor gick hon bra på ett tag men blev sen dålig. Nu går hon på ytterst lite krafft Grund med en dl loppfrön som hjälper till att rena tarmen. Det fungerar bra på henne och blir hon dålig ger jag henne något med jäst i, kommer dock inte ihåg vad de heter.
Detta får Taiga nu , jag blandar det med lite vatten så loppfröna löser upp sig.
Denna muslin fick Taiga förut.

Tivo Lee får 3/4 kg upplöst Krafft Groov varje dag , innan fick han ett helt kilo men svullnade då i benen pågrund av för mycket proteiner. Han fungerar bra på det.
Tivo lees mat.
/ Amanda

bilder!

Här kommer lite bilder på mitt stall. Stökigt och fullproppat just nu ! Men det är mysigt :)












Det här är uppe i "stora" delen av stallet.






Och här är "lilla" delen .Där står Santina och Borina, fast just nu Ironi som är på besök över Sportlovet:)




Har lagt in nytt spån i alla boxar ,mys! :)

/Linnea

kaxig unghäst...

Hej! Tänkte ta och börja disskutera lite om hur jag gör när Tivo Lee är kaxig mot mig. Tivo Lee såldes för att han inte fick komma in i flocken där han bodde tidigar, han fick inte ens äta. Så när han kom hit var han väldigt försynt och hade inte så mycket självförtroende, han ursäktade sig nästan för att han fanns. Han ville gärna vara upp i ansiktet på en och sökte mycket kontakt. Tivo Lee har nu fått tillbaka självförtroendet och börjar ta mer plats, vilket också resulterar i en del konflikter.
Vårt första problem kom när jag skulle börja tvätta muggen som han hade dragit på sig. Jag började med att testa lyfta hoven som vanligt och ta vatten på, det resulterade till sparkande från hans del, och inga små sparkar.. han sköt fram benet under magen och sparkade runt och försökte verkligen träffa en. Men jag var tvungen att tvätta så jag lät han ha benet nere och stå och äta kraft foder, vissa tycker inte man ska låta hästarna äta vid sådana tillfällen , men jag ser hellre att han äter än att sparka till mig. Jag fick hjälp av en tränare som visade mig hur jag skulle få honom att sluta sparka. Jag hade ett långt rep och stod framme vid huvudet och kastade repet mellan bakbenen och runt hovarna så han skulle vänja sig vid att det hände något där. När han var bekväm med det så testade jag att lyfta hovarna vilket gick betydligt mycket bättre, så fort han ryckte till i benet sa jag till honom och lyfte igen. Allt detta gjorde jag själv för jag tycker att det är lättare så, sp jag höll i honom med en hand och hoven med den andra. Sparkandet har sedan kommit tillbaka i perioder och då är det bara att börja om från början, tålamod är a och o med unghästar och det gäller att man inte är för mesig med dem när dem gör något dumt. Det är så himla lätt att dem tar över kontrollen och då kan det bli riktigt farligt. Det är också viktigt att ha en duktig tränare som kan hjälpa en och som finns för en.
Tänkte fortsätta med såna här inlägg om hur jag hanterar situationer som dyker upp hela tiden.
Tivo Lee på en träning i höstas för Madde, som är en väldigt bra tränare!
/ Amanda

Ändrade planer

Hejhej, det ösregnar här ikväll så blev ingen sadel på Tivo lee för han var dygn sur efter allt regnande. Hoppas på bättre väder i morgon är så fruktansvärt ridsugen men det är totalt livsfarligt att ge sig ut nu när de bara är isgata överallt. Hästarna står just nu i stallet med varsit fleece täcke på sig som jag snart ska gå upp och ta av dem. Resten av kvällen ska jag ta det lugnt och kolla på film. Ni får en bild med som jag verkligen tycker om, jag tycker den speglar hans personlighet !


skit väder!

Hej! Idag är det riktigt skit väder så jag har inte kunnat rida eller någonting, vilket inte är så roligt . Hoppas det blir bättre nu i veckan för då har vi lov! Det blåser , töar och snöar om vart annat. Ikväll tänkte jag iallafall att Tivo lee skulle få ha sadel och träns på sig för det var ett tag sen nu. Bevis kommer på att fuxar visst kan vara fina i rött!
/amanda

Ny design på ingång !

Äntligen ska vi få en lite personligare design här på bloggen , den kommer så småningom ! / Amanda

Vad tycker ni?

Vad tycker ni om HV POLOS nya kollektion ? Själv tycker jag det blir alldeles för mycket , denna gången har dem inte lyckats !


Bildbomb!

/ Amanda

Klippning

Jag tror det är fler än jag som ofta funderar på om man ska eller inte ska klippa sin häst. Jag föredrar att göra det men jag har ingen egen klippmaskin så det beror helt på om någon kan hjälpa mig. När Taiga väl börjat sätta vinterpäls kan man knappt sätta på henne sadeln innan hon svettas! Jag brukar halvklippa henne men tycker även det är snyggt med spårklippning! Här kommer lite fakta om klippning!

Ska jag klippa eller inte?
När du funderar över om din häst behöver klippas kan du ställa dig själv följande frågor:
• Hur ofta tränas hästen så den blir ordentligt svettig?
• Var rids den oftast, utomhus eller i ridhus?
• Vilken temperatur är det i stallet och hur mycket går hästen i hagen?
• Hur mycket extra arbete och pengar är jag beredd att lägga ner på att ersätta den avklippta pälsen med täcke, både ute och inne?

Svettandet avgör
- Om hästen arbetar så att den svettas och gör det ofta, kan det vara bra att klippa den, säger Karin Morgan. 
Om den bara undantagsvis arbetas riktigt svettig passar det bättre att låta den behålla pälsen. De gånger den blir svettig får man lägga lite extra tid på att skritta av eller leda den tills den torkat istället. - En kompromiss kan vara att klippa hästen enbart där den blir svettig. Om du bestämmer dig för att klippa så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort.

Klippta hästar torkar snabbare
Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen vid träning bort lättare, och skulle hästen ändå bli svettig torkar den snabbare. Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den också mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.
En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka och kan lättare bli sjuk om den blir stående blöt. En korthårig häst är också lättare att hålla ren. Men man måste tänka på att man som hästägare har ett aktivt ansvar för att den klippta hästen inte fryser. Den har förlorat ett isoleringslager och behöver alltid ett täcke på vintern, inne såväl som ute. 
- På en klippt häst ersätter man pälsens isolering med ett termotäcke, förklarar Karin.

Välj klippstil efter ridstil
Om du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil. Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors. Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på rygg och kors blir hästen inte lika känslig för kyla. Den kan då också klara sig utan ländtäcke vid ridning.

Görs i oktober eller november
Det är lämpligt att klippa hästen innan vinterpälsen har hunnit bli så tjock. Då hinner hästen också vänja sig vid att vara klippt innan den värsta kylan slår till. Ibland behöver man klippa den igen under vintern.  
- Det brukar gå bra att klippa hästar fram till nyår och eventuellt i januari, men man bör inte klippa senare än så om man vill försäkra sig om att de inte får dålig sommarpäls. En häst som klipps ofta kan få problem med pälsansättning och pälskvalitet, säger Karin.
Ston som ska betäckas på våren bör inte klippas alls, eftersom fällningen av vinterpälsen och brunsten hänger ihop.

Se upp med klåda och skav
Klippta områden är mer känsliga för skav, till exempel av sadel, sporrar, benskydd och benlindor. Om man har en häst som man vet är känslig för skav kan det vara en god idé att spara pälsen på utsatta ställen. Bogen är ofta utsatt för skav från täcken, även om hästen inte är klippt. Därför är det viktigt att satsa på välsittande täcken och gärna byta täcke ofta för att variera tryckpunkterna. Lite pälsglans kan hjälpa för att minska skav av täcken.
Illasittande täcken kan i värsta fall ge ryggont. De trycker ofta över manken och kan därför ge ömmande ryggar, något man kanske inte tänker på.
En annan anledning att ofta byta täcke är för att minska risken för klåda och andra hudproblem. Hästens päls är inte gjord för att ha ett extra lager utanpå. När pälsen blir tilltryckt och luftgenomströmningen minskar kan hästen lätt få hudproblem, som klåda. Försök att låta hästen vara utan täcke en stund varje dag och byt täcke ofta. Att inte låta innetäcket sitta på under utetäcket i hagen, utan att istället byta täcke, kan också vara bra.

Känselhåren behövs
Skydds- och känselhår på huvudet ska inte klippas. 
- Hästen använder sig av dem, till exempel i kontakten med andra hästar, när de sorterar vad de ska äta och när det är mörkt, förklarar Karin. 
Hästar som fått känselhåren avklippta har ofta sår i ansiktet. De kan också upplevas som ”buffliga” av andra hästar då de måste använda hela mulen, istället för känselhåren som är normalt, när de hälsar på andra hästar. Karin fortsätter: 
- Antagligen kommer det att bli förbjudet att klippa känselhåren i de nya djurskyddsföreskrifterna, men de är fortfarande ute på remiss. Arabhästar blir diskade om de kommer till en utställning med känselhåren bortklippta.

 

Här är lite olika sätt att klippa på :

 

FILTKLIPPNING

Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.



HELKLIPNING

Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps.



HALVKLIPPNING

Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt-nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Då behövs inget ländtäcke vid ridning och man skyddar hästens ömtåliga njurar och ryggparti från nerkylning.



SPÅRKLIPPNING

Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.

Klipptips:

Ha en lång regnrock på dig när du klipper så slipper du få all bortklippt päls på dina kläder.

För att slippa den skarpa kant som blir när man sparar håret på benen kan man klippa till precis nedanför framknäet respektive hasen. Då döljs klippkanten av knäet, och kan dessutom döljas helt med hjälp av benlindor vid ridning.

För att få ett snyggt resultat när du klipper en symbol, och för att klippningen ska bli lika på båda sidor, kan du först rita upp mönstret med skolkrita. Vit på mörka hästar, färgkrita på skimmel. Klipp noga längs med kanten och tänk efter före.

Om du ska iväg på tävling eller utställning, klipp 10-14 dagar innan, inte dagen innan. Då är pälsen som finast på "den stora dagen".

/ Amanda

Stress stress

Usch , min uppdatering = KASS. Jag har verkligen inte hunnit . Denna veckan har varit rätt körig ,och har rätt mycket att göra.. Santina har stått ända sen i söndags pga det . Vilket är rätt tråkigt .. Men red lördag och söndag och det gick kanon, hon är som en bomb just nu . Skulle nog behöva galloper av hennes energi lite, men vågar inte det än eftersom hon varit skadad.. Aja , nästa vecka är det sportlov ,då ska det ridas , och stallet ska storstädas ! :)
Nu måste jag hoppa in i duschen ,böjar jobba klockan 7, så nu får jag skynda mig :) Ha det bra idag , så ska jag försöka skriva senare :)

Outfit


På Cheval Ridsport

Tack Chevalridsport.se för länken på er hemsida! Fick en mindre chock när jag kikade in där :) ! Synd inte linneas a i slutet kom med bara :)
/ Amanda & Linnea

Extreme homemakeover ?


Snö snö snö...

Hej! Inatt har det nog kommit åtminstone en dm snö , ännu mer tror jag! Just nu är jag i skolan och har nyss haft prov, väntar nu på att nästa prov ska börja. Slutar vid 11 idag och då ska jag hem och gå upp till hästarna. Jag hatar när det är såhär mycket snö! Man kan inte rida för det är sån snö som packar sig under hovarna och överallt där det är skottat är det jätte halt, nej ett ridhus nu hade jag inte sagt nej till! /Amanda


Fint väder

Visst blir man väl alldeles överlycklig när det är sånt här väder som det är på bilden?! Blir inte mycket ridande nu i veckan men ska ta tag i det ordentligt på lovet nästa vecka och då hoppas jag de är såhär fint väder!/Amanda


Snygga schabrak

SCHOCKEMÖHLE 349:-
JOHN WHITAKER 329:-
HANSBO 249:-
/Amanda

Bett

HACKAMORE
Hackamore är ett ”bett”, utan bett. Det används på hästar som har problem med munnen t.ex. sår eller tandskador och därför har extra känslig mun. Det krävs mycket erfarenhet för att använda hackamore. Används det inte på rätt sätt kan det skada hästen, det kan till och med bryta av hästens nosben.
PELHAMBETT

Pelhambettet är en slags kombination av kandar och tränsbett. Det är skarpt och används därför bara till hästar som är mycketsvåra att hålla.

KANDARBETT

Kandarbettet består av två bett. Bridongen som är ett tunt, ledat tänsbett med mindre ringar än normalt och   stångbettet som har sidoskänklar och kindkedja. Man har två tyglar att hålla i när man rider med kandar. Kandar verkar kraftigare än tränsbett och skall därför bara användas av erfarna ryttare, med välskolade hästar. Bettet används för högre klasser i dressyr, i tävlingssammanhang brukar det användas från lätt A och uppåt.



GUMMIBETT

Gummibett är bett gjort i gummi istället för metall för att göra bettet mjukare. Nästan alla olika bettyper, finns i gummi.


TREDELATBETT

Det tredelade bettet påminner mycket om det tvådelade men är tredelat. Vissa hästar tycker bättre om det tvådelade, medan andra tycker bättre om det tredelade. Tredelade bett kan passa extra bra till hästar med låg gom, som kan få ont av att leden på det tvådelade bettet går upp i gommen. Tredelade bett finns att välja av flera olika bettyper.



TRÄNSBETT

Tränsbettet är ett tvådelat bett av metall. Det är det vanligaste bettet och det bett som ofta rekommenderas att användas. Problemet med det tvådelade bettet är nötknäckar effekten.



/ Amanda


Dagen idag

Idag har båda hästarna fått vila, Sofie var uppe i eftermiddags och vi borstade båda hästarna. Jag flätade Tivo Lees man så jag ska slippa slita på den så mycket, tog ifrån han lite av sin manlighet... I veckan ska jag ringa veterinären och bestämma tid till lite vaccination av Lill killen!/Amanda


Knäpp häst!

Knäpp häst man har, allt hö som inte duger lägger hon i krubban och i vatten hinken haha!/Amanda


Dagens ridpass

Dagens ridpass gick väl sådär, Taiga låg på rätt ordentligt hela tiden och hängde i bettet hela tiden. Ska rida i morgon också och se om det släpper för det gjorde det inte idag. Tivo lee var lite små galen och busade till det ibland, blev ingen longering utan bara lite basic träning som han måste kunna när de är dags att sitta upp. Flytta sig för tryck och lyssna på kommandon, vissa dagar kan han det och andra är det som bort blåst fast det är ju bara för att jävlas som han håller på! Tänkte se om jag kunde släppa dem på ängen i morgon igen så han får springa av sig lite! Nu har vi kalas för min lilla syster sen får vi se vad jag ska göra ikväll !/ Amanda


Ridning på schemat.

Hej! Idag är det ridning av Taiga , eventuell longering av Tivo lee och kalas som gäller. Tänkte rida Taiga på ängen idag med ett annat bett idag, dock inte något vanligt tränsbett för det är näst intill omöjligt att få kontakt med henne då. Men om jag nu rider med lite olika mildare bett så kanske hon börjar lyssna på mig med tiden så mitt mål är att kunna rida henne bra på ett vanligt träns bett. Jag ska jobba mycket med min sits så man slipper hålla henne i munnen så mycket! Om jag ska longera Tivo lee beror på hur halt det är ner för backen, vill inte ta risken att gå ned med han där om han slår omkull. Uppdatera mer närmjag ridit klart, nu ska jag upp till stallet!
/ Amanda

Hjälptyglar

Vilken hjälptygel man ska använda och inte använda, och om man ska använda det eller inte tycker jag är jätte svårt att veta! Min personliga åsikt är att fösöka rida hästen med så lite inspänningar som möjligt, men självklart behövs det ibland för att tex hjälpa hästen hitta en bekväm form att jobba i. Jag har bara använt martingal och halsförlängare. Martingalen använder jag i stort sett aldrig men halsförlängaren har jag ibland när jag longerar Taiga för att hon inte bara ska springa rätt fram utan att jobba. Här är lite fakta om en del hjälptyglar som kanske kan hjälpa er lite om ni är som jag och inte vet var/när/hur.

Martingal: Den använder man på hästar som har en benägenhet att springa med huvudet högt i luften, vilket gör att det blir svårare att på kontroll på hästen och få dom att arbeta. Martingalen fäster man i sadelgjorden upp mellan hästens framben, sedan delar den på sig och har en ring på varje sida som man för in tyglarna igenom. För att kolla om martingalen är lagom spänd så kan du prova genom att sträcka den rakt upp när den sitter på plats, den ska räcka till manken eller något under. Se till att du ha tygelstoppar på tyglarna så att inte martingalen fastnar i tygeln.

Graman: Den ska bara användas av rutinerade ryttare eller under uppsikt av t ex tränare då den är svår att rida med. Det är lätt att hästen blir hängande i gramanen och om ryttaren kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvud och hals. En graman verkar bara i bettet. Det vanligaste sätten att fästa gramanen är mellan frambenen och i sidorna vid sadelkåpans slut.

Halsförlängare (gummisnodd): Det är en elastisk inspänning som kan användas på hästar som är starka i munnen och nacke/ hals när de inte vill söka sig framåt eller neråt. Halsförlängaren hjälper till genom att trycka på nacken och i bettet. Tänk på att att inte använda den för mycket då risken finns att hästen släpper stödet och går bakom hand eller hänger fast i den.



Chambon: Är en hjälptygel som man använder vid longering, den hjälper till att få hästen att söka sig framåt genom tryck på hästen nacke och bett. En chambon fäster man mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på varsin sida, genom ringen och sedan ner till bettet.


Thiedemanntygeln: är en bra hjälptygel för den orutinerade ryttaren. Tygeln hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den tar bara emot när hästen går för högt med huvudet, vilket innebär att hästen inte kan hänga i den.



Goghtygel: Fungerar på samma sätt som en chambon men används vid ridning istället. Den verkar genom tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt och neråt utan att hindras av hjälptygeln.

/ Amanda




Fjordhäst

En vacker, stark och bra häst som är minst lika älskad i sitt hemland Norge som här i Sverige!

Fjordingen härstammar från prezwenhästen som i sin tur härstammar från tarpanen – vilket också tydligt. Rasen kom till Norge för 1000 år sedan. När isen försvann från Norge användes hästen av vikingar som transportmedel i både krig och fred. Fjordhästen har hållits borta från rasblandningar under lång tid. Första gången den ställdes ut som renrasig var år 1864. I dag föder man upp fjordingen över hela Skandinavien, även om centrum för aveln finns i Norge. Fjordingen exporteras till hela världen. Svenska fjordhästföreningen bildades 1961.

Används: Fjordingen används idag delvis i jordbruk och skog, men mest som allroundhäst till ridning och körning. Den är en smidig körhäst och är en tålig ungdomshäst för lätta tävlingar i hoppning, dressyr och körning.

Typ: Fjordingen har trevligt temperament, mycket energi, samarbetsvilja, härdighet, och den är lättfödd med hög hållbarhet och bra kroppsbyggnad.

Storlek: 135-145 cm men kan bli större. Sin litenhet till trots anses fjordingen inte vara någon ponny.

Färg: Brunblack (gulbrun päls med svart mittpart i man och svans) rödblack (gulbrun päls med rödbrunt mitt parti i man och svans) musblack (grå päls med svart mittparti i man och svans) och vitblack (vit eller gulvit päls med svart mitt parti i man och svans.) Vita tecken är inte önskade hos en fjording, men det finns andra tecken som är vanligare; de mörka mitt partierna i man och svans, ålen på ryggen, zebra tecknen på underarmarna, knäna och haserna och de mörka ränderna vid manken.

Huvudet: Fjordingens huvud är litet och markerat med platt, bred panna, kort och konkav nosrygg med lite lågt sittande öron som sitter brett isär. 

Hals: Halsen är smidig med god resning, och den ska inte vara för kraftig eller lång.

Kroppsbyggnad: Manken är ofta rund och väl markerad. Bogen är lagom liggande med god muskulatur. Ryggen är medellång, väl musklad och länden stark. Bröstet är djupt och rymligt, bålen väl slutet, korset långt och svagt sluttande.

Pälsen: Fjordhästen har mycket man och svans, oftast med rakt tagel. Pannlugg och svans ska vara lång och mannen ska klippas till den typiska bågen.

Benen: Benen är rejäla med väl markerade ledgångar och grova senor, skenan ska vara kort och bred. Det ska vara harmoni mellan ben och kroppsbyggnad. Hovarna är medelstora, runda, starka och hårda.


Taiga i sommras.


Taiga och jag sist vi busade på ängen !


/ Amanda


Visste du?

Visste du att:
*hästens andningsfrekvens i vila är ca 8-16 andetag/min
*hästen har lika många ben som människan dvs ca 205-207 st
*60 % av hästens vikt är förlagd på framdelen
*hästen har ca 700 muskler
*Världsrekordet i stocksläpning sattes 1893. Två Clydesdale hingstar drog då ett släp vägandes 128 ton, detta motsvarar 22 afrikanska elefanter!

Clydesdale 

/ Amanda

Hovslagaren.

Hovslagaren var här idag och fixade Taigas hovar, dem har inte varit fina sen fången hon hade i sommras. Så nu ska vi försöka få hoven att växa tillbaka till sin naturliga form, det brukar gå att få dem nästan likadana som dem var innan fången. Jag fick tipset att ha dem inne på nätterna höst och vår, då är det stora temperatur skillnader ute och det får gräset att producera mer socker, vilket är orsaken till fång. Tivo Lee hade redan fina hovar så vi behövde inte ens verka honom! Här kommer lite fakta om fång nu när jag ändå tog upp de.

Fång är en relativt vanlig åkomma som orsakar allvarligt lidande hos ponnyer och hästar. Sjukdomen kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel. Även om fång, under olika namn, varit beskrivet i litteraturen i 1000-tals år är veterinär- och forskarkåren inte helt ense om hur och varför sjukdomen uppstår. Ofta ses den som en följd av att djuret har ätit ett fodermedel som direkt eller indirekt orsakat en metabolisk störning som i sin tur föranleder en försvagning i hovens lamellager. Fång kan också ses i samband med andra sjukdomar såsom Cushing´s sjukdom,enterit, kolik, kolit eller metrit till följd av kvarbliven efterbörd. Trots intensiv forskning på området är det i cirka 50% av kliniska fångfall svårt att finna en misstänkt primärorsak till fånganfallet.

Symtom: i det akuta skedet känner man att hästens hovar är mycket varma och hästen har en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Den kraftigt drabbade hästen står i klassisk fångställning dvs med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placeras framför kroppen och bakhovarna inunder kroppen. Hästen har mycket svårt att röra sig och är ovillig att göra så, den vill heller inte lyfta ett ben om man ber den om det. Vissa fånghästar får så ont att de bara vill ligga och har svårt att resa sig. Lindrigare fall kan se lite stappliga ut i trav och i vändningar.

Nedan följer en förenklad sammanfattning av de olika typerna av fång och behandlingen i stora drag.

Foderförätning: den mest välkända orsaken till fång. Hästen/ponnyn kommer åt att äta stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete, detta leder till störning i tarmfloran och efterföljande fång.

Förlossningsfång: ston som inte släpper efterbörden inom 3 timmar efter förlossningen löper risk att drabbas av förlossningsfång. Detta uppkommer eftersom efterbörden "ruttnar" i livmodern och släpper ut bakterier och toxiner (gifter) i blodcirkulationen som i sin tur påverkar cirkulationen i hovarna.

Belastningsfång: hästar som är kraftigt halta på ett ben under en längre tid kan drabbas av belastningsfång på det tidigare friska benet. Detta uppstår pga att när hästen inte kan belasta det ena benet kan den inte skifta vikt mellan benen som den normalt gör för att cirkulationen i hoven skall fungera.

Dessutom kan hästar få fång om de drabbas av kolik eller diarré - detta är också tillföljd av en störd tarmflora.

Behandling: Behandlingen av fång är i stort sett den samma oavsett grundorsaken.  Till att börja med skall hästen stallas in och stå i strikt boxvila på mjukt, torrt underlag, helst en tjock spånbädd. Halm och torvbäddar blir aldrig lika mjuka och sviktande för hästen att stå på som en spånbädd. Allt kraftfoder tas bort och hästen ges endast hö att äta, gärna ett sent skördat hö som innehåller mycket fiber och lite protein. Om sådant hö ej finns att tillgå kan en del av högivan ersättas med halm. Undvik också att ge morötter, äpplen, melass etc. Om hästen har diarré kan med fördel ett tarmflorestabiliserande medel ges. Veterinär skall tillkallas eftersom hästen bör få smärtlindrande medicin utskrivet.

/Amanda

Hiss /Diss

DISS:

* Dagens diss går till dessa fruktansvärda bootsen. Dem finns på Cheval ridsport och kostar 275:-
HISS

* Dagens hiss går till denna skit snygga fjordhingsten Emil 243, hade Taiga varit några år yngre så hade jag knappast tvekat ! Här kommer lite bilder på han. Vi har faktiskt träffat hans ägare, de var så jag fick upp ögonen för honom. När Taiga var sjuk och fick åka ner till Stenestads djursjukhus i Skåne så var de Emils ägare som tagit hand om Taiga lite. Hon tyckte Taiga var väldigt fin och att det nog skulle gå och ta föl på henne. vågade dock inte ta chansen.

Trött idag ..

Usch idag är jag verkligen skit trött, tur det var en kort dag. Har bara mockat och de idag. Santina får vila vila vila. Hu jag tycker det är så kallt o rida i detta vädret , och Santina ska ju bara skrittas ett tag till framöver.. så de blir rätt kallt när man inte håller igång. Ge mej ett ridhus!! Idag fyller även min pappa år :) så ska faktiskt vara hemma ikväll och umgås lite med honom och hundarna. Imorgon är det jobb 8-16.30 ... usch ! Men det närmar sig faktiskt helg..:) Ha det bra!




Grattis Pappsi <3


/Linnea

Skolan

Hej! Just nu sitter jag i skolan och övar lite inför matte provet, idrotten var inställd idag så jag har håltimme. Ikväll kommer Sofie och vi ska fixa lite med hästarna. Jag ska försöka hinna göra lite tidsinställda till i morgon med. Hovslagaren kommer i morgon med, hoppas han kommer i tid bara! /Amanda


Underbara djur

Ikväll behövde verkligen jag vara i stallet , mår mycket bättre nu efter att ha stått och myst med hästarna i två timmar. Tivo Lee var jätte duktig idag och lydde mig vad jag en sa, han stod även och sov när jag borstade honom. Taiga fäller något fruktansvärt, precis nu när snön kommit och det börjat bli svin kallt då passar hon på att börja göra sig av med päls! Har försökt förklara för henne att det nog är bäst om behåller den ett tag till, kylan skulle tydligen hålla i sig ett tag. Nu blir det plugg resten av kvällen, matte prov i morgon och glosor tills onsdag. Skönt att det börjar bli ljusare ute så man blir lite piggare, kan behövas! /Amanda


:)

Hej ! :)
Har varit ltie segt med uppdateringen, och kommer antagligen bli så i veckorna. Hinner inte rida idag ,så det blir bara lite kjel sen när hon ska in :) Ska fylla i min i-vals papper och fundera ut vad jag vill välja vilket jag itne vet än, och dom skulle redan varit inne.. usch! Sen ska mamma och jag iväg och kolla hur man gör på de jobbet jag ska ha , ska bli skönt med lite extra pengar :) efter det ska jag till Freddy som vanligt :) haha vi klara oss inte utan varandra en dag .. :) Imorgon slutar jag redan 11:15 så då blir det stallet och ridning :) Ska se om jag hinner göra något tidsinställt tills imorgon när jag är i skolan med,har ju låne telefon nu ,så kan inte blogg ifrån den ..

Juste ! Den nya familje medlemmen kommer här ;)


Foto: Tina Johansson , www.tillyhills.se


Lizzie heter hon och är en Australien Shepard.





Foto: Tina Johansson , www.tillyhills.se

Det här är vår andra hund ,som snart fyller hela 10 år. Henne har vi haft sen hon var valp :)
Hon heter Ozzie och är en Jack Russel .

/Linnea

Outfit

Skit snygg outfit om ni frågar mig :)!
/ Amanda

Cavaletti

Tänkte tipsa om den superbra appen som heter Cavaletti. Den hjälper dig ta fram hoppövningar och du behöver bara skriva in antalet hinder du vill ha med och storleken på din häst. Appen räknar sedan ut lämpliga avstånd mellan hinderna och det står även hur du ska utföra övningen. Det enda negativa är att det bara finns en övning för varje " storleksgrupp" så det är ju inte så bra utbud.

/Amanda

Skolan

Sitter i skolan nu. Ikväll blir det plugg och fix med hästarna. Tivo Lee var så duktig idag när jag tog ut honom, jag tog ut taiga först så han fick stå själv kvar i stallet. Sen gick jag in och tog av han täcket och fixade och han stod jätte lugn :) /Amanda

 


Nattat hästarna

Nu har jag precis nattat hästarna, så nu sover dem nog gott inatt.


Taiga


Härligt med vinter

Hej! Idag har vi härligt väder här och jag har nyss varit ute och ridit Taiga i solen. Sofie min kusin har fotat lite så några av dem bilderna kommer nog upp här i kväll eller i morgon! Iggår släppte vi ju hästarna nere på ängen och här är några bilder på Tivo Lee som blev helt överlycklig. Igår visade han även upp att han är i en riktig trotsålder så nu gäller det att jag är stenhård med mina regler och vad han får och inte får göra. Märktes redan idag att han fick en tillsägelse igår. Nu ska jag skriva lite tidsinställda som kommer upp under morgon dagen. Ikväll är det ponnyakuten igen, ni missar väl inte det? Jag tycker fuxen med vita fläckar bara på ryggen är dö läcker. Även kul att dem har en unghäst med så man kan få lite tips! ha de gott tills vi hörs igen!
Galenhäst.se !
Såhär fin var taiga idag i sina nya saker ifrån hööks.
/ Amanda

soool!

Hej :)

Nu har jag precis kommit hem ifrån Freddy, igår kollade Freddy John och jag på Melodifestivalen , fast jag somnade efter Sean banan,  det verkar inte vara något vidare i år, fast det är de ju knappt något år , tycker inte jag ! Nu ska jag ge mej ut i stallet för att mocka och rida. Idag är det verkligen underbart väder , solen skiner ! :) Senare idag ska vi ha kalas för pappa som fyller år på tisdag :) och ikväll blir det tillökning i familjen.. mer om det skriver hag senare :) Ha en bra o solig dag, ska försöka uppdatera så mycket jag hinner idag :)



/Linnea

Bilder från dagen..













/ Linnea

Linnea <3 Blått & rött ?

Är det något jag älskar så är det ,röd/blå grejer ! Gud vad snyggt det är.

Här är några snygga :





/Linnea

Vardags outfit

Här kommer en outfit jag inte skulle tackat nej till! Som ni ser är jag svag för brunt...

Tivo Lee som föl

Här var han inte gammal lilla Tivo Lee !

kallt kallt kallt..

Godmorgon Godmorgon :)

Kom precis hem ifrån Freddy , och ska nu ge mej ut istallet och mocka och fixa :) Solen skiner idag, men f*n vad kallt det är ! huu ... -15 är lite väl bra tycker jag .. :) Jag älskar snön men inte kylan, det är iallafall bättre än geggan tycker jag , hatar gegga ! Amanda kommer hit klockan 12 och ska fota mig o hästarna :) sen ska vi vidare till Amanda och släppa hennes hästar på ängen :) så sen kommer det bilder bilder bilder ! :) Ha det bra så länge :)


Vinterbild på Santina sen förra året :)

/Linnea

Morgonpigg!

Hej! Just nu är jag i stallet och släpper ut hästarna och mockar, och fryser ihjäl! Jag gör klart allting nu på morgonen, vid 12 drar jag upp till Linnea för att fota henne och Santina lite så ni kan vänta er lite nya bilder ikväll. Efter vi fotat ska vi hem till mig och släppa dem galna hästarna på ängen , lär nog bli en del bus så det kommer bilder på det också, kanske även en film!

/Amanda

Cirkushäst ?




/Linnea

Hiss /Diss

DISS

* Dagen diss går absolut till kylan! 15- är det här ikväll och det riktigt biter i kinderna. Vattnet fryser i stallet, i hagen och allting blir mycket jobbigare när det är kallt!
Hästarna tycker iallafall om det !
HISS

* Facebook sidan där häst människor ifrån hela Sverige kan byta och sälja allt som har med hästar att göra! Riktigt bra sida där man kan fråga om tips eller efterlysa något man inte hittat i en affär. Jag hittar ingen speciellt bra bild men vi har nyligen fyndat ett bogskydd och ett schabrak på denna sida. Sök på hästprylar/hästtjänster så kommer du dit!
* Måste bara hissa detta stalltäcke ifrån hööks! Ser riktigt varmt och mysigt ut och jag tror inte någon av våra hästar hade tackat nej till det i denna kylan.

<3

Precis varit ute och nattat hästarna :) Santina har stått lös hos mig i gången och myst:) har också testat det nya bogskyddet jag fick hem till Santina idag . Det satt sådära, men jag ska testa det lite ett tag o se hur det blir. Jag köpte det på Hästloppis på Facebook , och det är märket Shires :)
Här kommer lite värdelösa bilder .. min kamera och jag vart inte kompisar idag..


Haha ! Ja ni ser bilden , bogskyddet på min hårboll<3









Tjurstina , nattad och klar ;) Detta täcket börjar bli lite tight dessutom..




<3



<3


/Linnea


Vem är Santina?



Sötisen :)


Santina
2007-06-21
e: Fredriksbergs Esa (New forest)
u: Arnie ( Varmblod )
Santina är en blandras ponny mellan new forest och varmblod . Hon är maxad D-ponny av den lite grovare typen,fast just nu väldigt omuskald .pga skada tyvärr.. Hon är en positiv och framåt liten tjej som aldrig har något emot att jobba . Henne  har jag haft i lite mer en fyra år . Då jag köpte henne som en liten liten bebis :) Det här var verkligen kärlek vid första ögonkastet vill jag lova. Hon är väldigt speciell ,en primadonna som e vädligt stoig . Men vi har en väldigt stark relation ,vi har varit med om rätt mycke saker tillsammans trots henne unga ålder. Jag kan nog säga att hon fortfarande är under "grund utbildningen" , då min tid går lite upp och ner. Men hon har gjort stora framsteg och jag tvivlar inte en sekund på att hon kommer bli en perfekt häst för mig.
Jag har löshoppat henne upp till 1 m , och hon är riktigt duktig ,väldigt bra teknik ,och bjuder verkligen på sig själv. Haha hon är väldigt så att hon ska vara med överallt, är man ute står hon vid staker och tittar o väntar på att hon ska få komma in.
Nu har jag stop på om vad jag kan skriva mer ,men ni kommer få veta mer o mer ,desto mer inlägg jag skriver :)


/ Linnea



Vem är Linnea ?


Santina och Jag.

Ja jag heter Linnea som sagt , och fyller 17 år detta året . Jag går lärlings programmet med inrtikning barn och fritid. Jag jobbar alltså 3 dagar i veckan och går i skolan 2 . Denna linjen valde jag för att jag var vädligt skoltrött och ville komma bort lite ifrån skolan men ändå utbilda mej med något inom förskole/skol yrket. Så detta är en kanon grej , rekomendera verkligen . Min mamma köpte häst till mej innan jag ens föddes , så ja ni fattar ju hur det gick . Jag har aldrig varit "hästlös" och det här är ju verkligen mitt stora intresse . Jag har eget stall ,vilket jag är väldigt glad för .. Saknar bara ett ridhus..haha ;) Just nu är det rätt tomt i stallet emot vad det brukar vara . Jag har min Santina som ni snart ska få veta mer om . Mamma har sin Ex Borina.  Och så har vi en häst inhyrd Galathea , den Amanda ska rida lite nu framöver. Nu vet ni lite om mig! :)


/Linnea












Äntligen fredag!!

Hej på er !!

Äntligen fredag ,underbaaaart ! Skola idag , två lektioner + idrott som idag innehöll simning ;) wihuu, det var faktiskt rätt kul och det gick riktigt bra :) efter det gick jag en runda på stan och sen hämta mamma mej och vi handlade lite o så . Nu är jag hemma och ska äntligen kunna skriva lite här :) Presentationer på ingång :) Efter det ska jag ut istallet en liten sväng och pyssla med min lilla tjej , sen kommer Amanda o Alice har myskväll med mej :) sen ska jag vidare till min pojk! :) underbar dag helt enkelt !

/Linnea

Som hittat..

Fyndade detta på hööks för några dagar sen när dem hade 75% rea! Två schabrak och fyra stycken benlindor för endast 200 kr, kan det bli mycket bättre? Tror det kommer passa alldesles utmärkt på Taiga men jag tänkte även bryta "regeln" och testa med rött på Tivo Lee som är fux. Det tror jag faktiskt kan bli riktigt fint!
/ Amanda

Mina mål i Februari.

Tänkte sätta upp lite mål inför varje månad så man har saker man ska jobba med.
Mål med Tivo Lee:
* Jag ska ha fått han att lyfta hovarna utan att han spänner sig varje gång.
* Han ska lyssna på mina kommandon bättre.
* Han ska ha haft sadel på sig lite fler gånger och även träns.
Mål med Taiga:
* Förbättrat konditionen, detta gör jag genom långa skrittrundor.
* Jag ska rida med lite mildare bett och med mer säte och ben så jag slipper dra henne i munnen.
Inga särskilt stora mål precis, men det är saker som måste fixas till och jag tar lite i taget. Man kan ju aldrig veta med en unghäst vad som behöver göras, det ändras från varje dag och man får ta det som det kommer!
En bild ifrån en träning i höstas.
/ Amanda

Putsning.

Det här inlägget tänkte jag skulle handla om vad jag använder till mina hästar dagligen och om vad som används när dem ska bli lite finare. Jag är alltid noga med att ha öronen klippta på dem så det inte sticker ut så toffsar. Svansarna ska vara klippta och taigas man ska vara fin, Tivo Lee har dock inte fått sin svans klippt än då jag vill att den ska växa ut lite till först. Sen använder jag glansspray flitigt, förut använde jag ett spray ifrån Sjöbogården som fungerade bra. Det enda negativa var att man behövde använda väldigt mycket och spraya ofta! Men till det priset är det ju som hittat. Senast jag köpt glans spray nu så testade jag ett annat nämligen foxfire, lite dyrare men gud vilken skillnad! Det sitter i väldigt länge och man behöver inte spraya alls mycket, detta kan jag verkligen rekommendera.
Jag smörjer in hovarna regelbundet också och då använder jag Ekol hovolja som kommer ifrån hööks. Den ska skydd emot uttorkning och hovsprickor. Förebygga stålröta och främjer horntillväxten.
Jag tvättar bara mina hästar på sommaren pågrund av att jag inte har tillgång till spolspilta såhär på vintern. När jag tvättar dem brukar jag använda ett från Ekol det har funkat bra. Men i sommmar tänkte jag testa ett shampo som ska vara speciellt uttaget till fuxar. Det finns även speciella till skimmel,brun och svart. Detta shampo hittar man hos www.faglasang.com.
Detta är shampot jag brukar användaDetta är shampot jag brukar använda.
Shampot jag ska testa till sommaren , ska bli spännande att se vad det speciella är med det.
/ Amanda

Vinter bilder

Här kommer lite bilder medans jag är i skolan! Dessa tog vi i helgen då det var jätte fint väder och Taiga var super pigg!
image description
/ Amanda

Tålamod.....

Hej! Nu har jag precis varit uppe och nattat hästarna. Borstade båda två noga, hade tänk ut och träna lite med Tivo Lee men han sa till rätt tidigt att han inte var på humör genom att slänga iväg en rejäl spark emot mig. Tur man börjar bli van så jag var beredd på den. När man har unghästar kan man ju inte sluta när dem gör så , nej .. så jag fortsatte att försöka lyfta bakhoven och efter yttligare tre försök lyfte han snällt hoven och fick mycket beröm. Det handlar om att ha tålamod och inte bli galen, igår var han likadan med bakhovarna och då fick jag han på axeln så det gör lite ont i den idag. Men jag ger inte upp, jag vet att det bara är tillfälligt. Det snöade väldigt mycket nu när jag var ute så i helgen blir det nog lite nya mysiga vinter bilder. Tänkte släppa dem på ängen så dem får springa av sig all energi dem sparat på sig. I helgen ska jag även rida araben hos Linnea, kul kul!
Tivo Lee ute i hagen för någon dag sedan.
/ Amanda

Hejhejhej!


Tjolahopp!
Mitt namn är Linnea Karlsson och ska försöka ge mej på detta o blogga... Haha och Amanda har varit lite mer aktiv än jag idag ! Eftersom jag jobbat hela dan och hon bara latat sig ;) Jag slänger bara upp några bilder på min häst Santina nu , som ni snart ska få veta mer om :) men det får bli imorgon för jag hinner inte nu .






/ Linnea


Hiss /Diss

DISS
* Dagens diss går till dem färgade schabraken på hööks! Det enda fina är det turkosa men vi förstår inte riktigt dem gula och oranga? Lami-Cells oranga är mycket snyggare så denna gången har hööks inte lyckats! Ni hittar dessa på www.hööks.se
HISS

Vår/sommar kollektionen från Schockemöhle, riktigt snyggt! Gillar verkligen färg kombinationerna och vi skulle inte tacka nej till senskydden eller flughuvan! Ni hittar dessa saker på www.chevalridsport.se , en sida ni verkligen borde kolla in!



Presentation av Hillstars Tivo Lee

Hillstars Tivo lee:
* 2010-03-02
e: Arhults Alexander
u: Natty Lass
* Valack
Tivo Lee ägs av mig, Amanda. Jag köpte honom i september 2010.Han beräknas bli maxad d-ponny jag hoppas såklart han växer över ponny måttet då jag fyller 18 nästa år. Skulle han inte göra det har jag hört att man kan mäta upp dem och få tävla med häst. Det blev stor skillnad för mig när jag köpte honom, från att vara van vid lugna Taiga till att få en häst med lite mer temperament. Vi fick ingen bra start tillsammans då han på vägen hem till mig kom över frambommen i transporten och blev hängades där, men jag blev väldigt imponerad av att han var så lugn och lät oss lyfta frambenen hit och dit för att få han till rätta igen. Ett tag efter han kommit hem till mig åkte jag på min första träning med honom , jag ville att allting skulle bli rätt från början och jag har inte haft någon unghäst innan så tyckte det var bäst att en tränare fick se vad vi behövde jobba med från början. I Tivo Lees fall handlade det mest om att få han att vilja vara med i "min" flock, han var nämligen utstött ur sin gamla flock, av den annledningen såldes han. Sedan han kommit hit har självförtroendet verkligen växt och nu vågar han ta mer plats. Vi tränade några fler gånger för samma tränare och nu till våren kommer vi fortsätta åka på träningar, jag tycker det är viktigt att unga hästar får åka till olika ställen så dem vänjer sig från början. Jag har hunnit med att börja longera han, han har haft sadel/tränsbenskydd/ländtäcke och liknande. Till våren ska jag börja tömköra han och i sommar är mitt mål att hänga lite på han och till hösten sitta upp, jag vill att allting ska vara okej från marken innan jag hoppar upp på honom.
/Amanda

Presentation av Taiga

Zaga "Taiga
*1992-05-14
e: Thor 101
u: Zenita 2272
* Sto
Zaga, som alltid kallas för Taiga ägs av mig Amanda och är min första häst som jag fick för 6 år sen. Hon är en fjording av den lite smäckrare typen och såhär i efterhand ångrar man att man inte tagit föl på henne, hon har nämligen ett väldigt trevligt temperament! Hon fyller 20 i år vilket verkligen inte syns på henne. Det är på henne som jag lärt mig i stort sett allting, innan jag köpte henne var jag hennes skötare. Vi har mest lekt runt i skogen , men nu det sista två åren har jag börjat träna lite mer ordentligt ibland vilket har gett bra resultat tycker jag! Jag har tänkt rida henne som vanligt detta året då hon är så pass pigg, nästa år ska hon få det lite lugnare och bara få rida ut i skogen och busa. jag tror bara det är bra för henne att få hålla igång så länge som möjligt!
/Amanda

Presentation av Amanda

Jag heter Amanda Wallman och jag ska fylla 17 i år. Jag går första året på gymnasiet med inrikting bygg/anläggning, till hösten börjar jag läsa anläggningsfordon. Jag satt på en häst innan jag kunde gå och har ridit på ridskola och spenderat x-antal timmar i min kusins stall, dem har lärt mig det mesta som jag kan. Jag var medryttare på en lite shettis när jag var liten och vi har fruktansvärt många roliga minnen ihop. Ibland har jag även fått rida små galna ponnies då dem inte varit så snälla mot sina ryttare, jag är rätt liten så då har jag kunnat rida dem. Jag fick Taiga när jag var 11 år. Nu rider jag Taiga och utbildar Tivo Lee, ska även börja rida en 5-årig arab ibland som står hos linnea. Jag tar varje chans jag får att rida andra hästar, det är ju väldigt lärorikt! Linnea och jag startar denna bloggen ihop och vi tänker skriva om hästarna och hur vi utbildar dem.
/Amanda

Under uppbyggnad

Kommer vara lite segt nu i början, vi måste fixa till en lite roligare design och liknande men sen kommer det rulla på! Nu ska jag ut i kylan och ge hästarna middag, senare under dagen kommer nog ordentliga presentationer upp. / Amanda


Välkomna till vår nya blogg !

Vi är två 17-åriga tjejer som kommer skriva om vår vardag men varsin unghäst, den ena är under utbildning och den andra ska precis böra ridas in. Hoppas ni kommer gilla våran blogg ! / Amanda & Linnea
( Bilderna är Tagna av Tina, kolla in hennes blogg på www.Tillyhills.se!)

RSS 2.0