Hjälptyglar

Vilken hjälptygel man ska använda och inte använda, och om man ska använda det eller inte tycker jag är jätte svårt att veta! Min personliga åsikt är att fösöka rida hästen med så lite inspänningar som möjligt, men självklart behövs det ibland för att tex hjälpa hästen hitta en bekväm form att jobba i. Jag har bara använt martingal och halsförlängare. Martingalen använder jag i stort sett aldrig men halsförlängaren har jag ibland när jag longerar Taiga för att hon inte bara ska springa rätt fram utan att jobba. Här är lite fakta om en del hjälptyglar som kanske kan hjälpa er lite om ni är som jag och inte vet var/när/hur.

Martingal: Den använder man på hästar som har en benägenhet att springa med huvudet högt i luften, vilket gör att det blir svårare att på kontroll på hästen och få dom att arbeta. Martingalen fäster man i sadelgjorden upp mellan hästens framben, sedan delar den på sig och har en ring på varje sida som man för in tyglarna igenom. För att kolla om martingalen är lagom spänd så kan du prova genom att sträcka den rakt upp när den sitter på plats, den ska räcka till manken eller något under. Se till att du ha tygelstoppar på tyglarna så att inte martingalen fastnar i tygeln.

Graman: Den ska bara användas av rutinerade ryttare eller under uppsikt av t ex tränare då den är svår att rida med. Det är lätt att hästen blir hängande i gramanen och om ryttaren kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvud och hals. En graman verkar bara i bettet. Det vanligaste sätten att fästa gramanen är mellan frambenen och i sidorna vid sadelkåpans slut.

Halsförlängare (gummisnodd): Det är en elastisk inspänning som kan användas på hästar som är starka i munnen och nacke/ hals när de inte vill söka sig framåt eller neråt. Halsförlängaren hjälper till genom att trycka på nacken och i bettet. Tänk på att att inte använda den för mycket då risken finns att hästen släpper stödet och går bakom hand eller hänger fast i den.



Chambon: Är en hjälptygel som man använder vid longering, den hjälper till att få hästen att söka sig framåt genom tryck på hästen nacke och bett. En chambon fäster man mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på varsin sida, genom ringen och sedan ner till bettet.


Thiedemanntygeln: är en bra hjälptygel för den orutinerade ryttaren. Tygeln hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den tar bara emot när hästen går för högt med huvudet, vilket innebär att hästen inte kan hänga i den.



Goghtygel: Fungerar på samma sätt som en chambon men används vid ridning istället. Den verkar genom tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt och neråt utan att hindras av hjälptygeln.

/ Amanda




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback