Hovslagaren.

Hovslagaren var här idag och fixade Taigas hovar, dem har inte varit fina sen fången hon hade i sommras. Så nu ska vi försöka få hoven att växa tillbaka till sin naturliga form, det brukar gå att få dem nästan likadana som dem var innan fången. Jag fick tipset att ha dem inne på nätterna höst och vår, då är det stora temperatur skillnader ute och det får gräset att producera mer socker, vilket är orsaken till fång. Tivo Lee hade redan fina hovar så vi behövde inte ens verka honom! Här kommer lite fakta om fång nu när jag ändå tog upp de.

Fång är en relativt vanlig åkomma som orsakar allvarligt lidande hos ponnyer och hästar. Sjukdomen kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel. Även om fång, under olika namn, varit beskrivet i litteraturen i 1000-tals år är veterinär- och forskarkåren inte helt ense om hur och varför sjukdomen uppstår. Ofta ses den som en följd av att djuret har ätit ett fodermedel som direkt eller indirekt orsakat en metabolisk störning som i sin tur föranleder en försvagning i hovens lamellager. Fång kan också ses i samband med andra sjukdomar såsom Cushing´s sjukdom,enterit, kolik, kolit eller metrit till följd av kvarbliven efterbörd. Trots intensiv forskning på området är det i cirka 50% av kliniska fångfall svårt att finna en misstänkt primärorsak till fånganfallet.

Symtom: i det akuta skedet känner man att hästens hovar är mycket varma och hästen har en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Den kraftigt drabbade hästen står i klassisk fångställning dvs med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placeras framför kroppen och bakhovarna inunder kroppen. Hästen har mycket svårt att röra sig och är ovillig att göra så, den vill heller inte lyfta ett ben om man ber den om det. Vissa fånghästar får så ont att de bara vill ligga och har svårt att resa sig. Lindrigare fall kan se lite stappliga ut i trav och i vändningar.

Nedan följer en förenklad sammanfattning av de olika typerna av fång och behandlingen i stora drag.

Foderförätning: den mest välkända orsaken till fång. Hästen/ponnyn kommer åt att äta stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete, detta leder till störning i tarmfloran och efterföljande fång.

Förlossningsfång: ston som inte släpper efterbörden inom 3 timmar efter förlossningen löper risk att drabbas av förlossningsfång. Detta uppkommer eftersom efterbörden "ruttnar" i livmodern och släpper ut bakterier och toxiner (gifter) i blodcirkulationen som i sin tur påverkar cirkulationen i hovarna.

Belastningsfång: hästar som är kraftigt halta på ett ben under en längre tid kan drabbas av belastningsfång på det tidigare friska benet. Detta uppstår pga att när hästen inte kan belasta det ena benet kan den inte skifta vikt mellan benen som den normalt gör för att cirkulationen i hoven skall fungera.

Dessutom kan hästar få fång om de drabbas av kolik eller diarré - detta är också tillföljd av en störd tarmflora.

Behandling: Behandlingen av fång är i stort sett den samma oavsett grundorsaken.  Till att börja med skall hästen stallas in och stå i strikt boxvila på mjukt, torrt underlag, helst en tjock spånbädd. Halm och torvbäddar blir aldrig lika mjuka och sviktande för hästen att stå på som en spånbädd. Allt kraftfoder tas bort och hästen ges endast hö att äta, gärna ett sent skördat hö som innehåller mycket fiber och lite protein. Om sådant hö ej finns att tillgå kan en del av högivan ersättas med halm. Undvik också att ge morötter, äpplen, melass etc. Om hästen har diarré kan med fördel ett tarmflorestabiliserande medel ges. Veterinär skall tillkallas eftersom hästen bör få smärtlindrande medicin utskrivet.

/Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback