Klippning

Jag tror det är fler än jag som ofta funderar på om man ska eller inte ska klippa sin häst. Jag föredrar att göra det men jag har ingen egen klippmaskin så det beror helt på om någon kan hjälpa mig. När Taiga väl börjat sätta vinterpäls kan man knappt sätta på henne sadeln innan hon svettas! Jag brukar halvklippa henne men tycker även det är snyggt med spårklippning! Här kommer lite fakta om klippning!

Ska jag klippa eller inte?
När du funderar över om din häst behöver klippas kan du ställa dig själv följande frågor:
• Hur ofta tränas hästen så den blir ordentligt svettig?
• Var rids den oftast, utomhus eller i ridhus?
• Vilken temperatur är det i stallet och hur mycket går hästen i hagen?
• Hur mycket extra arbete och pengar är jag beredd att lägga ner på att ersätta den avklippta pälsen med täcke, både ute och inne?

Svettandet avgör
- Om hästen arbetar så att den svettas och gör det ofta, kan det vara bra att klippa den, säger Karin Morgan. 
Om den bara undantagsvis arbetas riktigt svettig passar det bättre att låta den behålla pälsen. De gånger den blir svettig får man lägga lite extra tid på att skritta av eller leda den tills den torkat istället. - En kompromiss kan vara att klippa hästen enbart där den blir svettig. Om du bestämmer dig för att klippa så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort.

Klippta hästar torkar snabbare
Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen vid träning bort lättare, och skulle hästen ändå bli svettig torkar den snabbare. Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den också mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.
En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka och kan lättare bli sjuk om den blir stående blöt. En korthårig häst är också lättare att hålla ren. Men man måste tänka på att man som hästägare har ett aktivt ansvar för att den klippta hästen inte fryser. Den har förlorat ett isoleringslager och behöver alltid ett täcke på vintern, inne såväl som ute. 
- På en klippt häst ersätter man pälsens isolering med ett termotäcke, förklarar Karin.

Välj klippstil efter ridstil
Om du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil. Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors. Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på rygg och kors blir hästen inte lika känslig för kyla. Den kan då också klara sig utan ländtäcke vid ridning.

Görs i oktober eller november
Det är lämpligt att klippa hästen innan vinterpälsen har hunnit bli så tjock. Då hinner hästen också vänja sig vid att vara klippt innan den värsta kylan slår till. Ibland behöver man klippa den igen under vintern.  
- Det brukar gå bra att klippa hästar fram till nyår och eventuellt i januari, men man bör inte klippa senare än så om man vill försäkra sig om att de inte får dålig sommarpäls. En häst som klipps ofta kan få problem med pälsansättning och pälskvalitet, säger Karin.
Ston som ska betäckas på våren bör inte klippas alls, eftersom fällningen av vinterpälsen och brunsten hänger ihop.

Se upp med klåda och skav
Klippta områden är mer känsliga för skav, till exempel av sadel, sporrar, benskydd och benlindor. Om man har en häst som man vet är känslig för skav kan det vara en god idé att spara pälsen på utsatta ställen. Bogen är ofta utsatt för skav från täcken, även om hästen inte är klippt. Därför är det viktigt att satsa på välsittande täcken och gärna byta täcke ofta för att variera tryckpunkterna. Lite pälsglans kan hjälpa för att minska skav av täcken.
Illasittande täcken kan i värsta fall ge ryggont. De trycker ofta över manken och kan därför ge ömmande ryggar, något man kanske inte tänker på.
En annan anledning att ofta byta täcke är för att minska risken för klåda och andra hudproblem. Hästens päls är inte gjord för att ha ett extra lager utanpå. När pälsen blir tilltryckt och luftgenomströmningen minskar kan hästen lätt få hudproblem, som klåda. Försök att låta hästen vara utan täcke en stund varje dag och byt täcke ofta. Att inte låta innetäcket sitta på under utetäcket i hagen, utan att istället byta täcke, kan också vara bra.

Känselhåren behövs
Skydds- och känselhår på huvudet ska inte klippas. 
- Hästen använder sig av dem, till exempel i kontakten med andra hästar, när de sorterar vad de ska äta och när det är mörkt, förklarar Karin. 
Hästar som fått känselhåren avklippta har ofta sår i ansiktet. De kan också upplevas som ”buffliga” av andra hästar då de måste använda hela mulen, istället för känselhåren som är normalt, när de hälsar på andra hästar. Karin fortsätter: 
- Antagligen kommer det att bli förbjudet att klippa känselhåren i de nya djurskyddsföreskrifterna, men de är fortfarande ute på remiss. Arabhästar blir diskade om de kommer till en utställning med känselhåren bortklippta.

 

Här är lite olika sätt att klippa på :

 

FILTKLIPPNING

Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.



HELKLIPNING

Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps.



HALVKLIPPNING

Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt-nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Då behövs inget ländtäcke vid ridning och man skyddar hästens ömtåliga njurar och ryggparti från nerkylning.



SPÅRKLIPPNING

Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.

Klipptips:

Ha en lång regnrock på dig när du klipper så slipper du få all bortklippt päls på dina kläder.

För att slippa den skarpa kant som blir när man sparar håret på benen kan man klippa till precis nedanför framknäet respektive hasen. Då döljs klippkanten av knäet, och kan dessutom döljas helt med hjälp av benlindor vid ridning.

För att få ett snyggt resultat när du klipper en symbol, och för att klippningen ska bli lika på båda sidor, kan du först rita upp mönstret med skolkrita. Vit på mörka hästar, färgkrita på skimmel. Klipp noga längs med kanten och tänk efter före.

Om du ska iväg på tävling eller utställning, klipp 10-14 dagar innan, inte dagen innan. Då är pälsen som finast på "den stora dagen".

/ Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback